Det er aldrig sjovt, når hundens pels får besøg af lopper eller flåter. Det er ikke kun udfordrende og irriterende for dig, for særligt hunden lider under et loppeangreb, der betyder kløe og irritation i pelsen. Heldigvis er der gode muligheder for både at behandle og forebygge angreb fra de små ubudne gæster, og lige her kan du læse meget mere.
Vi fortæller dig mere om, hvordan du kan bruge loppemiddel til din hund som bekæmpelse af lopperne, eller få bugt med flåter. Du kan også lære mere om, hvordan du effektivt kan forebygge et andet angreb, så pelsen kan få lov til at være i fred.
Hvorfor angriber lopper og flåter særligt hunde?
Selvom lopper og flåter også angriber mennesker, er særligt hunde et udsat bytte, og det er der en helt særlig grund til. De små lopper søger mod omgivelser, hvor der er varmt og trygt, og derfor er deres bedste gemmested på andre dyr.
Hundens pels fungerer som beskyttelse for de små lopper, og derfor vil de gerne sidde og varme sig i pelsen. Men det er ikke den eneste årsag til, at hunde er særligt eksponeret for skadedyrene. Hunde elsker at gå på opdagelse, og deres pels kommer ofte i kontakt med planter og lignende i naturområder. I disse områder er der typisk vilde dyr, der bærer rundt på lopper, og på den måde kan din hund nemt blive smittet med lopperne.
Flåter angriber hunde af samme årsag som lopper. Desværre bærer nogle flåter rundt på en række sygdomme, såsom Borrelia, Anaplasmose og TBE-virus, der gør det ekstra vigtigt at være opmærksom på at fjerne flåterne hurtigst muligt. Flåter bider sig fast i huden på din hund, hvor den vil suge blod, der også er årsag til, at flåten bliver større, jo længere tid den sidder fast.
Lopper og flåter er en helt naturlig del af hundens liv. I takt med deres nysgerrighed og sociale væsen vil de blive smittet af hinanden eller via andre dyr. Det er heldigvis nemt at behandle lopper og flåter på hunde.
Forebyggelse af lopper og flåter
Hvis du gerne vil sikre, at din hund har de bedste betingelser for at slippe af med lopper og flåter, er der rig mulighed for at forebygge et eventuelt angreb. Vi tilbyder forskellige produkter, der forhindrer lopper og flåter i at bide sig fast på din hund, så den kan være fri for irritationen.
Til flåter bør du anvende flåtmidler igennem hele flåtsæsonen, der typisk strækker sig fra forår til efterår. Forebyggelsen består samtidig også i at tjekke hunden efter én gang om dagen for at være sikker på, at flåten ikke har bidt sig fast. De vil typisk søge hen i områder som kæbepartiet, rundt om halsen, under halen og i lysken.
Vores loppe- og flåtmidler består af naturlige og skånsomme ingredienser, så du kan passe bedst muligt på din hund. Derfor kan du også bruge dem som forebyggelse ved at anvende en flåt- eller loppeshampoo til din hund regelmæssigt. Det vil skræmme lopper og flåter væk, og det er særligt effektivt, hvis du anvender produkterne i løbet af foråret og sommeren.
Ved at anvende et loppemiddel til hunden som loppeshampoo mindsker du særligt risikoen for lopper. Her kan du blandt andet anvende denne shampoo, der er mild mod pelsen og indeholder Carapa guianensis-olie, der er et potent insektmiddel, der også er fugtgivende, helende og beroligende.
Hvis uheldet er ude: Hvordan kommer man af med lopper og flåter?
Har lopperne eller flåter allerede bidt sig fast, gælder det om at gå i gang med behandling hurtigst muligt. Men det gælder ikke kun hundens pels, for størstedelen af lopperne vil falde af og være spredt rundtomkring i boligen.
Derfor skal du først og fremmest sørge for at rengøre alle overflader grundigt og vaske tekstiler, som din hund har været i nærheden af, når der er tale om særligt lopper. Du skal samtidig sørge for at behandle din hund med både loppeshampoo og loppespray, der effektivt går ind og dræber lopperne.
Efter endt behandling bør du altid fortsætte med at pleje hundens pels for at forebygge lopper. Du kan anvende denne loppespray, der er bakterie- og svampedræbende, og hvor den samtidig går ind og plejer pelsen i dybden og sikrer en smuk glans. Det er vigtigt at sørge for en grundig behandling, i og med at vores loppeshampoo til hunde også hjælper med at genopbygge huden igen og give din hund mulighed for hurtigt og effektivt at slippe af med de efterfølgende irritationer i huden.
Er der tale om flåter, skal du være forsigtig med at klemme på flåten. Bliver flåten klemt, kan det resultere i, at den kaster op, og det øger risikoen for flåtbårne sygdomme. Flåter fjernes lettest med en tægetang, der griber fat på dens hoved nede i huden. På den måde bliver flåten fjernet ved, at tangen drejes rundt, så hele flåten kommer ud.
Har min hund lopper eller flåter?
Er du i tvivl om, hvorvidt din hund er blevet angrebet af lopper, er der heldigvis flere indikatorer på, at det er tilfældet. Loppebid vil typisk forårsage voldsom kløe og lokal hudirritation hos din hund. Samtidig kan det også give røde pletter, der har en lys ring omkring, som er en tydelig indikation på loppebid.
Kradser og klør din hund sig konstant, kan det være et klart tegn på lopper på hunden. Nogle hunde vil opleve hårtab og eksem på grund af meget kløe. Lopperne elsker at sidde et trygt sted, og derfor sætter de sig ofte bag ører, på ryggen, hale og inderlår.
Ved hvalpe er det særligt vigtigt, at du er opmærksom på øget tendens til kløe. Deres størrelse og alder kan nemlig betyde, at hunden oplever øget irritation, og det kan samtidig også have betydning for blodmængden i kroppen. Heldigvis vil en behandling med loppeshampoo eller loppespray effektivt behandle og gå ind at virke med det samme efter første loppebehandling af hunden.
Det er straks mere vanskeligt med flåter. Langt fra alle hunde vil reagere på flåten, og symptomerne vil typisk først vise sig, hvis din hund bliver smittet med en flåtbåren sygdom. Derfor skal du sørge for at tjekke din hund, hver gang den har været ude i naturen i løbet af sommerhalvåret. Fjernes flåten inden for 24 timer, er smitterisikoen heldigvis minimal.